SKŁADNIKI:
- 3 żółtka
- szklanka cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- szklanka mąki krupczatki
- szklanka zmielonych orzechów
- 3 białka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- kilkanaście dorodnych połówek orzechów
Ubijamy na puch żółtka i cukier puder, dodajemy małymi porcjami, lekko zmiękczone masło i siejąc przez sito mąkę. Gdy składniki się połączą, dodajemy orzechy. Wyrabiamy całość na jednolite gładkie ciasto . Blachę wykładamy aluminiową folią, rozkładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Piana powinna być bardzo ścisła. Pokrywamy pianą równomiernie ciasto, n powierzchni rozkładamy połówki orzechów. Wstawiamy do nagrzanego, niezbyt gorącego, nastawionego na temp. 150 stopni Celsjusza piekarnika, pieczemy przez 45-50 minut,uważając, żeby mazurek niezbyt się zarumienił. Mazurek powinno przygotować na tydzień przed podaniem- będzie wówczas delikatny i bardzo kruchy.
( Źródło: "Kuchnia Polska 1001 przepisów" Ewa Aszkiewicz )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz