niedziela, 6 kwietnia 2014

Mazurek orzechowy(1)

Mazurek orzechowy
SKŁADNIKI:
  • 3 żółtka
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka mąki krupczatki
  • szklanka zmielonych orzechów
  • 3 białka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • kilkanaście dorodnych połówek orzechów
PRZYGOTOWANIE:
Ubijamy na puch żółtka i cukier puder, dodajemy małymi porcjami, lekko zmiękczone masło i siejąc przez sito mąkę. Gdy składniki się połączą, dodajemy orzechy. Wyrabiamy całość na jednolite gładkie ciasto . Blachę wykładamy aluminiową folią, rozkładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Piana powinna być bardzo ścisła. Pokrywamy pianą równomiernie ciasto, n powierzchni rozkładamy połówki orzechów. Wstawiamy do nagrzanego, niezbyt gorącego, nastawionego na temp. 150 stopni Celsjusza piekarnika, pieczemy przez 45-50 minut,uważając, żeby mazurek niezbyt się zarumienił. Mazurek powinno przygotować na tydzień przed podaniem- będzie wówczas delikatny i bardzo kruchy.




( Źródło: "Kuchnia Polska 1001 przepisów" Ewa Aszkiewicz )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz