niedziela, 6 kwietnia 2014

Mazurek z wiśniami i masą kawową

SKŁADNIKI:


  • Ciasto kruche:
  • jajko,
  • 150g masła,
  • 170g mąki pszennej,
  • 80g mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 50g cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.
  • Masa:
  • 125 ml śmietanki 30%,
  • 200 g białej czekolady,
  • 30g masła,
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 2 łyżki wiśni z kompotu,
  • 50g gorzkiej czekolady.

Mazurek z wiśniami i masą kawową - PRZYGOTOWANIE:

1. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160st. Ostudzić. 2. Na parze stopić połamane czekolady wraz ze śmietanką, masłem, kawą i ziarnami kardamonu. Lekko przestudzić i wylać na upieczony spód. Schłodzić. Rozłożyć na wierzchu wiśnie, polać odrobiną soku z kompotu oraz stopioną, lekko przestudzoną czekoladą. Wstawić do lodówki.





Źródło: Gotujmy.pl









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz