SKŁADNIKI:
- Ciasto kruche:
- jajko,
- 150g masła,
- 170g mąki pszennej,
- 80g mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki kakao,
- 50g cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
- Masa:
- 125 ml śmietanki 30%,
- 200 g białej czekolady,
- 30g masła,
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 2 łyżki wiśni z kompotu,
- 50g gorzkiej czekolady.
Mazurek z wiśniami i masą kawową - PRZYGOTOWANIE:
1. Mąki
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon,
wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość
posiekać nożem i zagnieść gładkie kruche ciasto. Owinąć w folię
spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i
1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut
temp. 160st. Ostudzić. 2. Na parze stopić połamane czekolady wraz ze
śmietanką, masłem, kawą i ziarnami kardamonu. Lekko przestudzić i wylać
na upieczony spód. Schłodzić. Rozłożyć na wierzchu wiśnie, polać
odrobiną soku z kompotu oraz stopioną, lekko przestudzoną czekoladą.
Wstawić do lodówki.
Źródło: Gotujmy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz